Perk’s Orange Curry

4-6 personer

Det här är ett smidigt recept som går snabbt och mättar även den mest utsvultne av ircare. Jag använder här frysta grönsaker för att göra det lättare men man kan självklart byta ut dem mot färska. Det blev en blandning av ärtor, majs och paprika och det kan förstås också ändras. Det blir en väldigt försvenskad typ av curry som passar bra både som matlåda, vardagskäk och för att snärja damerna (och herrarna med för den delen). Givetvis kan man använda annat kött än kyckling, eller quorn (stavning?) om man har en dragning åt det perversa hållet.

Ingredienser (4-6 personer)

  • 3 stora kycklingfiléer
  • 1,5 lök
  • 1,5 msk smör
  • 1 msk matolja
  • soya (vi lever i landet lagom, go figure)
  • chilipeppar (efter behag, mycket om du inte är en fjolla)
  • 0,5 tsk aromat
  • salt
  • peppar
  • 2 msk röd currypasta
  • 1,5 gul (pulver)
  • 4 dl frysta grönsaker (ärtor, majs, paprika)
  • 400 ml kokosmjölk

Tillagning:

Dela kycklingen i tärningar med sidan 1.5-2 cm. Hacka löken, grova bitar om du gillar det, annars fint. Jag gillar lök så jag hackar den grovt och använder ganska mycket. De säger att människan är som en lök, bara lager på lager av yta. Egentligen är det Stefan Sundström som säger det, men det hör inte hit. Värm en djup stekpanna och ha i smöret. Häll i oljan när smöret är smält. Stek currypasta, currypulver, chilipeppar, soya, aromat och peppar en kort stund för att få fram smakerna. Det ska bli som en kladdig orange/mörk (beroende på din definition av lagom) pasta. Kryddorna mår bra av hög värme men passa så att de inte bränns. Ha sedan i kycklingen i kryddmassan och stek tills den är halvklar. Ha då i löken, och efter en stund, även de frysta grönsakerna. Försök att tima detta så att allting blir klart samtidigt. I idealfallet hinner kycklingen få färg, det mesta av beskan går ur löken och grönsakerna hinner blir smakrika men inte mosiga och tråkiga. Nu är det lämpligt att smaka av och eventuellt krydda mer. Curryn ska vara rätt kryddig och kokosmjölken tar udden av styrkan på slutet, så ha lite mer än du tycker är perfekt. Låt stå tills grönsakerna är genomlagade. Ha till sist i kokosmjölken och låt puttra ett par minuter. Gör sista provsmakningen. Det blir bäst om man kryddar klart innan kokosmjölken så att kryddorna får steka runt lite, men det funkar att korrigera lite även efteråt.

Till detta passar kokt ris, gärna jasmin eller basmati. Dom perversa människorna kan också lägga till lite grönsaker vid sidan av. Jag vill också tacka Nadja ”Fävnädz Tengby” som hjälpte mig genom att skriva ner medan jag lagade skiten och tvingade mig att faktiskt försöka ta fram riktiga mått på allt jag normalt sett bara höftar med min manliga intuition.

Låt väl smaka!

Perkulator

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *